Effektiv håndtering af stress kræver fokus på den enkelte medarbejders tankemønstre noget de eksisterende behandlings metoder sjældent tager højde for.
Du bør arbejde forebyggende
Et af de vigtigste råd, Arbejdstilsynet fremsætter omkring stress, er, at en arbejdsgiver bør stille relevante værktøjer til rådighed, for at fremme trivsel og forebygge stress.
Desværre er det ofte først, når sygemeldingen er en realitet, at behovet for disse værktøjer bliver tydeligt. Det kan have store konsekvenser for virksomheden, herunder:
Medarbejdere påvirker hinanden både positivt og negativt. Derfor er det afgørende, at du handler i tide og prioriterer en forebyggende indsats. Det betaler sig både menneskeligt og økonomisk.
3 gode råd som din stressede medarbejder bør have hjælp til at afklare:
Psykologhjælp
At inddrage en psykolog er en af de mest anvendte behandlingsformer ved stress. Men det har ført til en stor belastning i systemet, og ventetiderne hos psykologer er i dag blandt de længste nogensinde.
Hvis medarbejderen henvises til en psykolog via egen læge, er der desuden økonomiske begrænsninger: Forløbet må kun koste et bestemt beløb, og når det er opbrugt, afsluttes forløbet uanset om medarbejderen er færdigbehandlet eller ej.
Psykologerne arbejder med indre faktorer og vender hele personens liv både fortiden og den nuværende situation. Heraf er der opstået en fordom mod psykologer. Den omhandler, at de fleste forbinder det at skulle til psykolog med at være ‘virkelig syg’. Denne opfattelse gør desværre, at nogle medarbejdere vælger at takke nej til den hjælp, de tilbydes.
Sundhedsforsikring
Hvis man som medarbejder har en sundhedsforsikring, kan det give adgang til behandling, typisk i form af samtaler med en psykolog eller coach. Disse samtaleforløb er dog ofte korte og begrænsede, og de tilbydes som regel først, når problemet allerede er opstået. Dermed er der sjældent mulighed for at arbejde forebyggende.
Simpel online metode til at nedbringe sygefraværet
Tanker skaber stress
Forskning viser, at stress i høj grad opstår gennem medarbejderens egne tankeprocesser. Det betyder, at man med den rette mentale støtte kan gøre en stor forskel hurtigt og effektivt.
En enkel og effektiv metode
Hos Job Vision har vi udviklet et online samtaleforløb, der hjælper medarbejdere med at bearbejde tanker og følelser før de udvikler sig til langvarigt fravær. Vi kalder det online ventileringssamtaler.
Hvad er en ventileringssamtale?
Ventileringssamtaler giver medarbejderen mulighed for at få afløb for indestængte følelser og tanker. Samtidig arbejder vi målrettet med tankeprocesserne, som ofte er roden til stressen
Hvorfor virker det?
Gennem interviews med psykologer, sundhedsforsikringsselskaber og HR-ansvarlige har vi identificeret et behov for en enkel og tilgængelig metode til stresshåndtering.
Samtidig har vi set en klar tendens:
Hvordan foregår forløbet?
Ventileringssamtalerne foregår online eller telefonisk og varer cirka en time. Samtalerne tager udgangspunkt i medarbejderens aktuelle situation og tanker. Vores erfarne stresscoaches bruger en bred værktøjskasse og tilpasser hvert forløb individuelt.