Der eksisterer mange fordomme om stress, ligesom der også findes mange og ofte modsigende artikler.
Kigger du på synderne til stress på arbejdspladsen, bliver der ofte peget på arbejdsmiljø, arbejdsmængde, opgaver, deadlines og ledelse.
Der har i de sidste år været stort fokus på, at virksomhederne har disse forhold i orden, alligevel eksisterer stress i høj grad.
Selvom stress på arbejdspladsen har været på dagsorden længe, så er de fleste forskningsprojekter lavet for flere år siden.
Vi vil herunder give dig indsigt i forskning, der kan bidrage til en forebyggende indsats i din virksomhed.
Tankeprocesser hos den enkelte medarbejder skaber stress
Når det kommer til at nedbringe sygefravær, er det vigtigt at forstå, at medarbejdernes egne tankemønstre er i spil ved oplevelsen af stress uanset hvad der ellers måtte forekomme af ydre stressfaktorer.
Et klassisk eksempel er en medarbejder, der sygemeldes med stress, grundet dårlig ledelse. Dog er det ikke alle medarbejdere, der oplever de samme reaktioner under samme leder.
Det sker, fordi det enkelte individ tænker forskelligt om lederen og situationen. Stress skabes i tankemønstrene hos den enkelte.
Derfor skal en del af håndteringen af stress også findes i måden, vi individuelt tænker om stress.
Definition på stress: En naturlig tilstand, både fysisk og mentalt, som gør os i stand til at overkomme en potentiel udfordring. Den form for stress, som er skadelig og kan resultere i mistrivsel og sygemeldinger, betegnes som uhensigtsmæssig stress.
Tre essentielle konklusioner
I 2020 udgav den danske doktor Stig Sølvhøj PhD. det nye og gennemgribende forskningsstudie ”Thinking Processes that create unwarranted stress and a method to change this”. Forskningen er et af de største stress-studier, der nogensinde er lavet i Danmark og viser: at uanset hvilke ydre faktorer, der er til stede i forbindelse med individets oplevelse af stress, er der altid en klart defineret tænkningsproces til stede.
De 3 mest opsigtsvækkende konklusioner fra studierne er:
Uhensigtsmæssig stress defineres som en tilstand, der enten:
Skabes i fantasien, hvor individets opfattelse af en endnu ikke opstået situation opleves som virkelig, og dermed fremkalder en fysisk og psykisk reaktion.
Eller opstår ved, at individet forestiller sig, at den eksisterende situation er værre end hvad den faktisk er.
Det er således disse negative tanker, uden en samtidig løsning, som kan fremkalde en bekymring og deraf uhensigtsmæssig stress. Individet vil opleve magtesløshed og kontroltab, og have en oplevelse af at være fanget i den situation, som trods alt kun er en fiktion i tankerne.
To typer tanker giver stress
De negative tanker drives af metakognitioner, som er helt specifikke overbevisninger. De kan opdeles i to typer, som medfører stress:
Er en af disse to typer til stede, vil medarbejderen være disponibel for stress.
Hos flere virksomheder oplever vi, at det er blevet helt normalt at tale om stress og lave en form for selvdiagnostisering, uden en forudgående samtale med en læge, psykolog, stresscoach eller anden fagperson. Vi ser ofte, at medarbejderne har opnået en overbevisning om, at de har stress, grundet en kollega, et familiemedlem, en ven eller ægtefæller har fortalt dem, at de har stress.
Udfordringen er, at når en medarbejder først bliver overbevist om, at vedkommende har stress uanset om det reelt er tilfældet kan det i sig selv føre til en øget belastning. Det kan i værste fald ende med en sygemelding.